Nastavljena suradnja RGNF-a i udruge darovite djece DAR

Slika:

  • Gore lijevo: bušotina KBNZ-2
  • Gore desno: posjet bušotinama Mla-2 i Mla-3
  • Dolje lijevo: Wahib Ramadan, Vladislav Brkić, Vladimir Cazin, Dominik Božić, Marin Ćurić
  • Dolje desno: bočica geotermalne vode s 800 metara dubine

U subotu, 12. lipnja 2021. godine nadarena djeca osmoškolskog uzrasta iz udruge DAR čiji je predsjednik Dubravko Čop posjetili su geotermalno polje Zagreb u sportskom parku Mladost i Blato. Uz koncesionara, tvrtke GPC Instrumentation Process d.o.o. i tehničkog rukovoditelja Vladimira Cazina, diplomiranog inženjera naftnog rudarstva, zatim Wahiba Ramadana porijeklom iz Sirije koji je također završio RGNF, nazočni su bili i studenati diplomskog studija naftnog rudarstva Dominik Božić i Marin Ćurić uz profesora Vladislav Brkića.

Mlade istraživače STEM područja najviše je zanimalo na kojoj se dubini nalazi geotermalna voda, koje je temperature, način pridobivanja na površinu uz pomoć izgrađene bušotine te prijenos topline prema potrošačima.

Uz bušotine Mla-2 i Mla-2 te KBNZ-2 posjetio se i susjedni Kineziološki fakultet koji koristi toplinsku energiju s geotermalnog polja, a u planu je i priključenje studentskog doma Stjepan Radić i stambenog naselja Gredice.

Budući RH u svom kontinentalnom dijelu ima visoki temperaturni gradijent u tijeku je niz geotermalnih projekata (obnovljivi izvori) u cilju iskorištavanja toplinske i proizvodnje električne energije. Naravno, u tome najveći doprinos imaju naši geolozi i naftaši sa svojim vrhunskim znanjima i iskustvima.

Za uspomenu s obilasko geotermalnog polja Zagreb sva su djeca dobila prigodne poklone Rudarsko-geološko-naftnog-fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i bočicu vode pridobivene s 800 metara dubine čija se geološka starost procjenjuje na čak 30 000 godina.

Suradnja s udrugom darovite djece se planira nastaviti kroz mentorstva naših profesora i asistenata na našem fakulteta radi iskazanog interesa djece za područje tehničkih (geo)znanosti.